Geschiedenis

Site ‘Du Parc’
Voormalige breigoedfabriek ‘Bonneterie Bosteels – De Smeth
Erembodegemstraat 25/33 te 9300 Aalst

WP_20151229_016

Alles begon in 1880 met de oprichting van een éénmanszaakje ‘G. Bosteels – De Smeth’ in de Zonnestraat 1-3 te Aalst door Gustaaf Bosteels. Zij maakten hoofdzakelijk gebreide handschoenen en al snel barstte het bedrijf uit zijn voegen.
In 1922 startte de bouw van het fabriek in de Erembodegemstraat 25 te Aalst. Vanaf 1927 wijzigde de naam naar ‘Bonneterie Bosteels – De Smeth NV’.
In 1933 namen zij de breigoedfabriek ‘Labor’ over. In de 3 fabrieken werden gebreide handschoenen, dameskousen in rayonne en kasjmier en standaardkousen voor kinderen, dames en heren geproduceerd.
In 1953 kwam er de grote doorbraak met de merknaam ‘Du Parc’, een verwijzing naar de ligging van de fabriek, vlak naast het stadspark van Aalst.
Tijdens de jaren 60 waren ze marktleider op het gebied van panty’s, kousen en sokken en in de jaren 70 kwam er het merk ‘Minouche’ er bij. Het fabriekje in de Zonnestraat werd gesloten en er was een filiaal in Tienen.cropped-9484992_orig-1.jpg

Maar vanaf de jaren 80 verging het hen zoals bij de meeste bedrijven: veranderende mode, hoge loonkosten en groeiende concurrentie van grote winkelketens. De inmiddels vierde generatie werd voor de keuze gesteld: er mee stoppen of internationalisatie?
Zij kozen voor de 2e optie. De vennootschap werd omgevormd tot de ‘Bosteels Group’, waarbij de vestiging in Aalst werd gereduceerd tot een distributiecentrum. Er werd geïnvesteerd in Roemense en Poolse breigoedfabrieken.
Helaas bleek de afzet op de Belgische markt te klein te zijn om de noodzakelijke investeringen te financieren en op 1 maart 2001 werden de boeken neergelegd.
De merknaam “du Parc” werd in 2001 overgenomen door Mimosa Textiel NV. Die verhuurt de merknaam door aan het Nederlandse bedrijf Nedac Sorbo. Het kousenmerk leeft hier verder als duParc en werd ondergebracht bij Sorbo Fashion. De kousen worden vooral in Nederland en België verkocht.

WP_20160106_015